Particulier geld lenen

By | mei 31, 2014

Particulier geld lenen gebeurt steeds meer en steeds vaker. Geld lenen van particulieren wordt populair vanwege de hoge eisen die banken stellen. Maar wat doen banken dan dat mensen overstappen naar particulier geld lenen, en hoe kun je geld lenen van particulieren? Dat wordt in het stuk hieronder toegelicht.
Waarom particulier geld lenen?

Banken stellen steeds hogere eisen als je een lening wil afsluiten. Zo checken banken je BKR voordat ze een lening met je aan gaan. Dit doen ze om de risico’s zo veel mogelijk te beperken. Zeker nu het financiële crisis is (geweest), doen veel banken (terecht) moeilijker over leningen. Maar wat is het BKR? Het BKR, oftewel het Bureau Krediet Registratie, houdt jouw financiële situatie bij van de afgelopen vijf jaar en nu. Hiermee kun je een goed inzicht krijgen in hoe jij er voor staat. Het BKR heeft geen beslissende stem in of jij een lening krijgt, maar geeft wel advies op basis van hun gegevens. Hierdoor kunnen banken beslissen of ze een lening aan jou verstrekken, en soms doen ze dat door de gegevens tegen een erg hoog rentepercentage. Bij een minilening, wat een oplossing kan zijn, hoef je minder rente te betalen en zullen ze ook minder moeilijk doen over je BKR gegevens. Maar, dan kun je wel maar maximaal een bedrag van duizend euro lenen. Particulier geld lenen wordt hierdoor steeds populairder. Hoe gaat dit in zijn werking?
Geld lenen van een particulier

Particulier geld lenen kan op verschillende manieren. Zo kun je bijvoorbeeld aankloppen bij je ouders. Hierbij gelden wel een aantal regels. Zo kun je bijvoorbeeld maar ongeveer 5000 euro lenen zonder dat je daarover belasting moet betalen. Voor een bedrag dat daarboven komt (het precieze bedrag verschilt per jaar) moet je een marktconforme rente betalen. Bij overige familieleden of vrienden en kennissen is dat rond de 2000-2500 (ook hierbij verschilt het precieze bedrag per jaar). Particulier geld lenen kan dus niet onbeperkt zonder rente (of belasting) te moeten betalen. Je moet ook goed uitkijken als je geld leent van een particulier. Oplichterij komt veel voor. Zorg daarom voor duidelijke voorwaarden en regels en zorg ervoor dat je iemand kiest die je echt kan vertrouwen. Anders kan het wel eens snel fout gaan. Vraag je je altijd af wat het positieve voor de ander is om jou geld uit te lenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *